Частни детективи предупреждават за риск от измами в интернет

Детективи предупреждават за възможностите за интернет измами

Позовавайки се на скорошно проучване, проведено от компанията Symantec, човек, влязъл в интернет мрежата, е подложен на 14 опита в секунда от страна на кибер престъпниците да стигнат до личната му информация и на поне една онлайн измама. Същата тази компания се е посветила на интернет сигурността и антиспайуер продукти не от "вчера"! Тя е същата, която даде Norton на света.

Частни детективи предупреждават за риск от измами в интернет

През 2011 г. 430 милиона американци са станали жертва на кибер престъпленията. Повече от тези онлайн измами са станали факт, благодарение на вируси и на това, че жертвите не са защитили компютъра или лаптопа си с добър антивирусен продукт или изобщо е липсвала такава защита.

Повечето от атаките идвали от линкове към заразени сайтове или мейли, замаскирани като важни световни новини, фалшиви видеозаписи на смъртта на Осама Бин Ладен или Фидел Кастро, специални оферти от страна на Apple след смъртта на Стив Джобс или пък звезди, раздаващи ipad, където хората биват препращани към заразен сайт. Друг често използван метод за закачане на вирусите са късите или директните линкове.

Милиони акаунти с банкови сметки са били взети от хакерите, когато само преди няколко месеца удариха онлайн мрежата на Sony, Епсилон (маркетинг фирма), като дори и Централното Разузнавателно Управление беше подложено на атака.

Интернационалните частни детективи предупреждават, че бизнес и любовните измами продължават да бележат ръст. Престъпниците завързват контактите си в сайтове като Facebook, Match.com, Linkedin и други социални мрежи, сайтове предлагащи работа или запознанства. Интернет престъпниците се представят като хора търсещи любов, бизнес партньор, инвеститор или други изгодни предложения, докато в действителност търсят вашите пари. Много престъпници сварват неподготвени жертвите си с убедителни истории, оферти и придружаващи документи. Много от жертвите задават въпроса: как може някой да бъде престъпник, когато той или тя никога не са питали за пари? Междувременно самоличността на жертвата е открадната или информацията за него е свалена и прибрана, за да бъде използвана по-късно. Има доста начини да откраднеш парите на даден човек, а престъпниците непрекъснато измислят нови начини за това.

Най-трудни за справяне са романтичните измами. Жертвите често губят месеци, за да опознаят някого, за когото си мислят, че е искрен и специален, само за да открият, че банковата им сметка е изпразнена, а сърцата им са разбити. Престъпниците не мислят за чувствата на своите жертви, те просто се прехвърлят на следващия, а властите са с вързани ръце и не могат да направят нищо, за да го предотвратят или спрат.

Международните проверки на досиета и дори наблюдателните операции откриват, че престъпниците в повечето случаи са мъже, представящи се за жени, от места като Филипините, Русия, Украйна, Обединеното кралство, Гана, Нигерия, Южна Африка, Хонг Конг, Колумбия и др. Измамниците използват убедителни, но фалшиви документи за самоличност, за да убедят жертвите си. В бизнес измамите може да бъде използван професионален уебсайт, в комбинация с приятна Linkedin страница и различни онлайн директории, за да се представят като надеждни и легитимни. Няколко подхвърлени професионални предложения, съчетани с убедителни телефонни разговори, и много главни изпълнителни директори правят грешката да се доверят на новия си интернационален контакт или инвеститор. Резултатът може да бъде опустошителен, дори да доведе до банкрут или дори нещо по-страшно. Проверката на такива неща е изключително важна.

Измамниците често си набелязват жертви от развитите страни като Канада, Великобритания, Австралия, Япония и Германия. Англоговорещите хора попадат в най-рисковата група. Разследвания в Украйна са открили банда от киберпрестъпници, които изобщо не приличали на красивите момичета от снимките, които представяли за свои. Във Филипините също било проведено разследване, което неотдавна открило престъпна мрежа, действаща на територията на югоизточна Азия, която се занимавала по-скоро с професионални бизнес престъпления, отколкото с по-обикновените любовни измами. Продаването на фалшиви акции и инвестиционните измами пък са типични и разрастващи се в Китай и дори някои фалшиви фирми могат да бъдат намерени в списъците на NYSE.

Какво позволява на тези престъпления да се случват и броят им да се увеличава, повишавайки и риска на това да си онлайн? Детективите твърдят, че престъпниците имат предимство, защото провеждат операциите си от развиващите се страни, където действащият закон е неефективен и дори корумпиран, като липсват и ресурси да се тръгне по петите на тези криминални групи. Юрисдикцията също се явява пречка пред вкарването на шарлатаните в затвора. Например позиционираните в Лондон, Хонг Конг и Ню Йорк агенти на ФБР нямат голям успех, когато се опитват да убедят местната полиция в Малайзия да съдейства, което води до големи усложнения и затруднения в разследването.

Клиентите, бизнесмените и потребителите на интернет е трябва да бдителни и внимателни относно своите данни и на кого се доверяват.

Източник на информацията: articlesbase.com

Детективска агенция ФОКС
Можете да ни наемете, независимо дали сте в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Хасково, Пазарджик, Благоевград, Перник, Стара Загора или другаде.