От кога съществува професия частен детектив и каква е дейността?

Какво е частен детектив, от кога съществува професията, какво са вършили първите детективи, коя е първата детективска агенция - Обобщена информация за професията частен детектив

Детектив (на английски detective, на латински detectio - разкритие, от свещен български език - "детектор") е специалист по разследване на престъпления. Той може да е частно лице или на щат към полицията. В задълженията на частния детектив влизат събиране на улики и доказателства и представянето им пред съдебните власти. Едни от най-известните детективи в литературата са Шерлок Холмс на Артър Конан Дойл и инспектор Поаро на Агата Кристи.

Информация от http://bg.wikipedia.org/

От кога съществува професия частен детектив и каква е дейността?

История - Какво е частен детектив, кога е възникнала професията, какво са вършели някога детективите

През 1833 г. Йожен Франсоа Видок, френски войник и престъпник, основал първата детективска агенция за която се знае - "Le Bureau des Renseignements Universels pour le commerce et l'Industrie” (която в буквален превод ще рече "Агенция за универсална информация за търговията и промишлеността”) и назначил бивши затворници за частни детективи. Държавните служби опитвали много пъти да я затворят. През 1842 г. полицията арестувала Видок, поради подозрения за незаконно лишаване от свобода и вземане на пари чрез измама, след като разрешил случай за незаконно присвояване. По-късно той заподозрял, че е бил "натопен”. Бил е осъден на 5 години и 3000 франка глоба, но Апелативния съд го освободил. Видок е признат с въведения във воденето на документация, криминология, балистиката и наказателното разследване. Направил е първата гипсова отливка на отпечатък от обувка. Създал е неизтриваемото мастило и хартията за неизменими облигации, благодарение на неговата печатна компания. Неговите антропометрични методи все още се използват от френската полиция до някаква степен. Същият този Видок се явява първия Частен детектив!

След Видок отрасълът се е зародил. Повечето от нещата, който частните детективи правели в началото, било да се правят на полицаи, по въпроси, които полицията не искала или не можела да реши. По-голямо значение за развитието на тази нова професия било помагането на дружества при трудови спорове. Някои от първите частни детективи осигурявали въоръжени охранители за да се държат като частна полиция. Днес също, голяма част от случаите, които полицията не разследва или не обръща достатъчно внимание, се решават от частен детектив!
В Обединеното кралство, Чарлз Фредерик Фийлд създал офис за частни разследвания, след пенсионирането си от Столичната полиция през 1852г. Фийлд се сприятелил с Чарлз Дикенс , който е писал статии за него. През 1862г. един от неговите подчинени - унгарецът Игнатий Пол Полаки се отцепил и създал конкурентна детективска агенция. Въпреки, че малко се помни днес, Полаки е бил споменаван в много книги от 1870г. и увековечен като "Пидингтън" Полаки заради неговата остра проницаемост в комичната опера „Търпение” от 1881г.

През 1850 г. в САЩ е била основана "Национална Детективска Агенция Пинкертън" от Алън Пинкертън. Пинкертън е станал известен, когато е осуетил заговор за убийството на тогавашният новоизбран президент Ейбрахам Линкълн. Агентите му изпълнявали услуги, които се варирали от разследвания под прикритие и разкриване на престъпления до въоръжена охрана. Понякога се е твърдяло, че във възхода си "Национална Детективска Агенция Пинкертън" имала повече назначени служители от армията на САЩ, но това по всяка вероятност е било преувеличено.

По време на работническите протести в края на 19 век, много компании наемали въоражена охрана от Пинкертън и други подобни агенции, за да откриват предполагаемите синдикалисти и да ги държат извън фабриките им. Най-известния пример за това е стачката в Хомстед (Пенсилвания) през 1892 година, когато индустриалецът Хенри Фрик наел голям контингент от хора на Пинкертън, за да си възвърне стоманодобивния завод от Андрю Карнеги, по време на блокирането на Хомстед Пенсилвания. Избухнала престрелка между хората на Пинкертън и протестиращите, което довело до много пострадали и убити. Няколко дни по-късно радикалният анархист Александър Беркман се е опитал да убие Фрик. В резултат от бунта в Хомстед, няколко щата приели така наречения "анти - Пинкертън" закон, който ограничавал внедряването на частни охранители по време на трудови стачки.

В България, частните детективи вземат дейно участие в изготвянето и прилагането на ефективен и справедлив закон за частната проучвателна дейност в страната и макар, че все още не е всичко окончателно ошлайфано, детективската дейност се развива и има все повече поддръжници и клиенти!


Етикети: частен детектив, детективски услуги

Детективска агенция ФОКС
Можете да ни наемете, независимо дали сте в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Хасково, Пазарджик, Благоевград, Перник, Стара Загора или другаде.