Капаните на стереотипа дебнат любовта

Kакво се случва с любовта ти?

Kакво се случва с любовта ти? Срещна ли я, разпозна ли я, позволи ли си я, успя ли да я задържиш? Потърси ли причините за липсата й в собствените си грешки и в робуването на стереотипи? Има ли любов вътре в теб към самия теб?

Капаните на стереотипа дебнат любовта

На тези въпроси търси отговор Стела Даскалова в поредната си книга с уроци по живеене. "Докато чета, имам навика да подчертавам важното. Дадох си сметка, че трябва да подчертая почти цялата книга на Стела, защото е синтезирала в най-достъпната форма най-важните истини за обичането." Думите са на популярния психотерапевт Мадлен Алгафари, а подобна оценка за конкурент е рядко срещана по нашите географски ширини. След книгата си "Всичко започва от детството" майката на три деца естествено преминава към следващ етап - да обобщи опита си за взаимоотношенията мъж-жена. А с тях започва всичко, те са в основата на живота, убедена е Стела.
"От себенаблюдения, от разговори с мои близки и приятели стигнах до извода, че най-големият ни проблем е липсата на любов към самите нас, което ни пречи да обичаме и другите - каза авторката за "Всичко за семейството". - Осъждащото отношение към себе си и към човека до нас не ни позволява да бъдем щастливи. Възприемаме хората през филтъра на нашите страхове и предразсъдъци. Винаги търсим вина. Не умеем да прощаваме и да се извиняваме. Когато се научим да обичаме безусловно себе си, ставаме добри и толерантни и към другите." Стела откровено признава, че нейната собствена любов преминала през изпитания, наложило се да я освобождава от капаните на своите убеждения, на наложените от обществото стереотипи. И когато успяла да ги преодолее, се почувствала свободна да обича и да бъде обичана. Сега иска да предаде опита си на всички, които вярват, че истинска любов съществува и искат да я запазят завинаги. Но и на тези, които не вярват в любовта, с надеждата да ги убеди, че не са прави.

За разлика от други книги по приложна психология, с каквито изобилства нашият пазар, "Какво се случва с любовта?" е съобразена с българския манталитет и душевност. Конкретните примери на авторката са като подслушан разговор между приятелки или като мъжко перчене на чаша бира. "Много хора се плашат от проблемите и при първите трудности бягат от връзката - обяснява Стела. - Но проблемите са неизбежни, защото те всъщност са двигателят на развитието и. Преодолявайки ги, преминаваме на по-високо ниво на обичане. Никой не може да запълни празнотата в нас, ако нямаме връзка със собствената си душа. Кризите са неизбежни. Те ни казват, че имаме нужда от промяна, от развитие, от разширяване на гледната си точка. Ако не се плашим от тях, няма да са толкова драматични. Например временната раздяла може много да ни помогне да осмислим случващото се. Добре е да сме наясно, че и да сменим човека, пак рано или късно ще стигнем до криза, защото мисията на любовта е да ни създава проблеми, за да растем." 

Детективска агенция ФОКС
Можете да ни наемете, независимо дали сте в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Хасково, Пазарджик, Благоевград, Перник, Стара Загора или другаде.