Моногамията зависи от любовния хормон окситоцин

Съобщава ЮПИ, позовавайки се на резултатите от германско изследване

Специалисти от университета на Бон са изследвали ефекта на хормона върху двойки, търсейки отговор на въпроса кои незнайни сили карат любящите партньори да остават верни едни на други.

Моногамията зависи от любовния хормон окситоцин

Моногамията при хората зависи от "любовния хормон" окситоцин, който помага за създаването на връзката между майката и детето.

Авторите на проучването са установили, че секретираният в мозъка хормон окситоцин играе важна роля в изграждането нa връзката между партньорите и поддържането на моногамни отношения.

За целите на изследването специалистите са показали на 40 хетеросексуални мъже с постоянни партньорки снимки на техните възлюбени, както и фотографии на други жени за сравнение.

Изследователите са анализирали възприятията на участниците първо под въздействието на приложен под формата на назален спрей окситоцин, а след това и на плацебо. Мозъчната им активност е била отчетена с функционален магнитен резонанс.

Специалистите са установили, че окситоцинът стимулира наградната система в мозъка на мъжете, в резултат на което те виждат обичаните си партньорки си като изключително привлекателни и ги намират за по-атрактивни от другите жени.

Подобен ефект не се отчита, когато мъжете наблюдават фотографии на близки познати или на дългогодишни колежки.

Като цяло данните от проучването показват, че активирайки наградната система окситоцинът помага за изграждане на връзкат и поддържане на моногамните отношения между партньорите, пише БТА.

Детективска агенция ФОКС
Можете да ни наемете, независимо дали сте в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Хасково, Пазарджик, Благоевград, Перник, Стара Загора или другаде.