Преди да изневерите

14 неща, които трябва да знаете, ако сте решили да изневерите

Вече постоянно научаваме за някоя известна личност, която изневерява на партньора си. Този тип поведение стана обичайно за нашата култура днес. И изневеряващите си имат някакво убедително – но само за себе си – обяснение защо го правят.
Аз обаче съм виждал от първа ръка пораженията, които нанася изневярата. Тя изпразва връзките от съдържание и убива мечтите. Изглежда привлекателна и даже безобидна, но никой не ви показва последиците от нея. А те са ужасни.

Преди да изневерите

Ако ви забавлява идеята да изневерите, прочетете тези 14 причини защо не бива да го правите. Нека те ви служат като предупреждение.

 1. Ще станете лъжец. Не стига, че вече сте изневерили, но ще трябва да се примирите и с това, че вече сте лъжец. Изневярата и лъжата вървят ръка за ръка.
 2. Ще ви хванат. Може да не е днес или пък утре. Но един ден най-вероятно всичко ще излезе наяве. И тогава светът ви ще се срути. Ако имате щастието да не сте известна личност, то вестниците няма да пишат за вас, но приятелите ви все пак ще разберат. Щом дори шефът на ЦРУ не можа да скрие и покрие изневяра, значи никой не може. Въпросът е не „дали”, а „кога”.
 3. Ще разочаровате всички. Всички. Жената/приятелката си. Приятелите си. Колегите. Родителите си. Децата си. Разочарованието ще бъде като зловоние от скункс и ще отнеме дълго време докато миризмата му се разнесе.
 4. Ще дадете лош пример. Всички даваме добър или лош пример с действията си. Изневярата не само е много лош пример, но и пренася разрушителния си ефект върху вас и в други сфери. Появява се съмнението – щом веднъж си мамил в една сфера, значи сигурно го правиш и в други? Изневярата показва, че си падаш по лесните начини. Показва, че не си падаш по тежката работа, задълженията и отговорностите. Надали някой отново би те се доверил за нещо сериозно. Колкото и примерен живот да си водил дотук, изневярата ще го изтрие напълно.
 5. Ще загубите моралния си авторитет. Трудно е да обясняваш на децата си или на други хора, че трябва да вършат каквото трябва, след като ти самият не го правиш. „Прави каквото ти казвам, а не гледай аз какво правя” е най-бързият начин да загубиш уважението на околните. Както и самоуважението си. Не че отсега нататък никога вече няма пак да казвате истината, но просто никой повече няма да ви слуша.
 6. Ще загубите доверието на партньорката си. Завинаги. С едно действие сте съсипали самоуважението на онази, която сте обещали да обичате. Във всяка връзка след вас тя ще се бори със спомена и със страха си да се довери отново. Ще се отрази и на децата ви, които ще се съмняват във всяка връзка през живота си дали е стабилна или не.
 7. Ще загубите стандарта си на живот. В зависимост от това какво работите, може да загубите работата си. Мнозина губят дома си. Повечето свършват с големи дългове към адвокат, защото изневярата често е предшественик на развода.
 8. Ще ви трябват години да оправите отново живота си. Буквално години. Дори да се справите някак с финансовите проблеми, ще откриете, че ви трябват още години, за да се възстановите емоционално. Години да изградите отново характера си. Години да си простите сам на себе си.
 9. Ще загубите много връзки. Много. Приятели за цял живот ще се отдръпнат. Такива, на които винаги сте помагали, няма да помогнат на вас. Даже членове на семейството ви, които би трябвало да ви обичат каквото и да се случи, могат да се отдръпнат от вас. Изневеряващите често живеят много самотен живот. Трудно е човек да преодолее онази зловонна миризма на скункс.
 10. Може да се заразите от болести, предавани по сексуален път. Те са най-разпространени именно сред хората, които правят безразборен секс. Но точно тази, с която вие ще изневерите, е „чиста”, нали? Защото нали така ви е казала? Е, поне можем твърдо да разчитаме на думите на човек, който мами партньора си…
 11. Чуждото винаги е по-хубаво? Да, ама не. Понеже е чуждо и не го познаваме, си мислим, че е с нещо по-добро от „нашето”. Сигурно изглежда така – преди да го пробваме. Само че после нещата рязко се сменят – обикновено малко след като са ни изловили… Има го и чувството „абе хубаво беше, искам пак”, но „хубавото” вече го няма и няма да ти пусне пак. Своето си е най-хубаво.
 12. Бихте ли искали същото да ви го направят на вас? Крадците обичат да свиват портфейли, но мразят да им свият техния. Ако живеехме според златното правило „отнасяй се към другите така, както искаш да те да се отнасят към теб”, повечето ни житейски проблеми биха изчезнали на секундата. Помислете си как ще се почувствате, ако не вие изневерявате, а на вас ви изневерят. Лошото е че това изисква критично мислене, а мисленето е последното, което е в ума на човек, тръгнал да изневерява.
 13. После може да съжалявате за решението си. На момента идеята за изневяра може и да ви харесва и даже да намирате някакъв смисъл в нея, както и да изглежда правилна. Чувствата обаче са измамни. И като отминат, ще си върнете пак трезвия поглед и вероятно горчиво ще съжалявате, че сте отхапали от забранения плод.
  А не съжаляваме ли достатъчно за толкова много други неща в живота си, че да добавим още едно? Особено пък такова, което може да разруши всичко, което сме градили досега в същия този живот. Примерно жилището ви може да не е най-съвършеното на света, но е по-добре отколкото на палатка навън или на легло при приятел, нали?
 14. Болката е повече от удоволствието, което евентуално ще получите. Никой не казва на смъртното си легло „иска ми се да бях изневерил”. Никой не излиза от кантората на адвоката си с усмивка на лице и благодарен за това, което му се е наложило да преживее. Никой не се радва да загуби близки приятели и да получи една коледна картичка по-малко.

Загубата е неизмерима. Болката понякога може да бъде непоносима. Цели кралства могат да бъдат изгубени за няколко минути на удоволствие. Просто не си струва.

 

Детективска агенция ФОКС
Можете да ни наемете, независимо дали сте в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Хасково, Пазарджик, Благоевград, Перник, Стара Загора или другаде.