Дължината на пръстите издава склонността към изневяра

Разликата в размера между показалеца и безименния пръст е показател за дозите тестостерон

Ще може ли по дължината на показалеца, спрямо дължината на безименния пръст, да се определи склонността към изневяра? Британски университетски екип опитва да отговори на важния въпрос.

Дължината на пръстите издава склонността към изневяра

От няколко години е известно, че разликата в размера между показалеца и безименния пръст е показател за дозите тестостерон, на които е бил изложен човешкият зародиш. По време на бременността, плодът е подложен на различни нива на половите хормони: естрогенът (женският полов хормон) благоприятства нарастването на показалеца, докато тестостеронът (мъжкият полов хормон) удължава безименния пръст.

Заради това мъжете и жените нямат същото съотношение между дължината на показалеца и безименния пръст. Съотношението между пръстите, наричано индекс на Манинг или отношението 2D/4D клони към 1 при жените и е около 0,96 при мъжете.

Според други проучвания, високите нива на тестостерон в плода дават резултат върху по-нататъшния съзнателен живот като правят човек по- непостоянен и по-малко верен по характер. Изследователи от университетите в Оксфорд и Нортъмбъри са използвали този индекс, за да проучат група от 1314 британски мъже и жени, като сравнили резултатите със изследване на социалното и сексуално поведение на други 595 доброволци от Северна Америка и Великобритания.

И в двете изследвани групи има такива мъже и жени, "които изглежда са по-склонни към вярност и друга група от мъже и жени - по-склонни към промискуитет", каза Рафаел Влодарски, психолог в Оксфорд и автор на изследването, публикувано в британското списание Biology Letters.

Съгласно изследването, делът на мъжете склонни към "скитничество" обикновено е от порядъка на 57% (43% склонни към вярност) при съотношение при жените - 47% склонни към "скитничество"(53% към вярност). Наличието на тези две групи в човешката популация би обяснило защо в животинското царство "човекът винаги е бил по средата между моногамните и полигамните видове", посочват изследователите в статията си.

Учените разкриват, че проучването на съотношението на дължините на двата пръста предполага по-голяма част от мъжете и жените да са склонни към увеличаване на сексуалните си партньори, както сочи проучването въз основа на въпросниците.

Последната точка подчертава необходимостта от повишено внимание при интерпретирането на резултатите, заявиха изследователите."Човешкото поведение се влияе от много фактори, като например околната среда и жизнения опит, и това, което се случва в утробата може да има само незначителен ефект върху такова сложно нещо като сексуалнните отношения", казва Робин Дънбар (Оксфорд), също автор на статията.

Детективска агенция ФОКС
Можете да ни наемете, независимо дали сте в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Хасково, Пазарджик, Благоевград, Перник, Стара Загора или другаде.